Ας μιλήσουμε λοιπόν για το ΤΕΙ στην Άμφισσα
ΕΝΑ ΣΥΝΤΟΜΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Το πρώτο τμήμα ΤΕΙ δημιουργήθηκε το 1998 (Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων) και εντάχθηκε στο τότε ΤΕΙ Λαμίας ως «Παράρτημα Άμφισσας» (Π.Δ. 147/26-05-1998). Η δημιουργία του Τμήματος χρηματοδοτήθηκε από ευρωπαϊκό πρόγραμμα.
Για την επάνδρωση του Τμήματος διατέθηκαν, το 2000, πέντε θέσεις μονίμων καθηγητών. Στην πρώτη φάση εκλέχθηκαν 3 καθηγητές και σε βάθος 6ετίας άλλοι δύο. Στο μεταξύ, 2 έφυγαν (αποχώρηση και μετάθεση), ήρθαν όμως ακριβώς τόσοι (2, από άλλα ΤΕΙ), για να φύγουν στη συνέχεια και οι 2.
Για πάνω από μία 15ετία, το Τμήμα της Άμφισσας «παράδερνε» ανάμεσα σε 3-5 καθηγητές, όταν οι ανάγκες του, για να μπορέσει να σταθεί στοιχειωδώς ως Τμήμα της Τριτοβάθμιας, ήταν πολλαπλάσιες. Έτσι στην Άμφισσα είχαμε ένα Τμήμα «κουτσό άλογο».
Οι τοπικοί πολιτικοί παράγοντες ενδιαφέρονταν για το ΤΕΙ μόνο μέχρι του σημείου «να έρχονται φοιτητές» και «να πουλάμε πολιτική». Για την ποιότητα της εκπαίδευσης, για το τι ακριβώς θα έκαναν αυτοί οι φοιτητές στην Άμφισσα, δεν υπήρχε κανένα ενδιαφέρον.
Όταν με τον «Νόμο Γιαννάκου» ορίστηκε η βάση του 10 (2006), το Τμήμα κατέρρευσε και από την πλευρά του αριθμού των εισερχομένων φοιτητών. Τότε το τοπικό πολιτικό σύστημα έσπευσε να αξιοποιήσει το «πολιτικό του εκτόπισμα» και να αλλάξει το γνωστικό αντικείμενο σε «Εμπορίας και Διαφήμισης» (2008). Για να έρθει μία κυβέρνηση του ίδιου κόμματος το 2013 να καταργήσει και το «Εμπορίας και Διαφήμισης». Τότε επανενεργοποιήθηκαν οι τοπικοί παράγοντες και δημιουργήθηκε το Τμήμα που υπάρχει σήμερα, με τον «ενδιαφέροντα» τίτλο «Διοίκηση, Οικονομία & Επικοινωνία Πολιτιστικών κι Τουριστικών Επιχειρήσεων». Το Τμήμα αυτό λειτουργούσε από τον Σεπτέμβριο του 2013 με ΜΗΔΕΝ μόνιμο εκπαιδευτικό προσωπικό.
Αυτό ήταν το μεγάλο «κατόρθωμα» του συστήματος: να λειτουργεί Τμήμα της Τριτοβάθμιας εκπαίδευση χωρίς να έχει κανένα μόνιμο εκπαιδευτικό! Έτσι αντιλαμβάνονται μερικοί το περιεχόμενο της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
ΤΙ ΕΚΑΝΕ Ο ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μία χρεοκοπημένη χώρα. Μία χώρα διαλυμένη από τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Παρέλαβε και μία υποβαθμισμένη Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Υποσχέθηκε ότι μέρος του όποιου πλεονάσματος καταφέρει να επιτύχει, θα το διαθέσει για να καλύψει, στο μέτρο του δυνατού, κοινωνικές ανάγκες και τα στρώματα που υποφέρουν περισσότερο.
Έτσι, αμέσως μερίμνησε και σήμερα βρίσκονται στο Τμήμα της Άμφισσας:
1) τρεις (3) νέοι μόνιμοι καθηγητές (οι πρώτοι στο νέο Τμήμα, 4 χρόνια μετά την ίδρυσή του),
2) σε ένα περίπου μήνα θα βρίσκεται στο Τμήμα μία ακόμη μόνιμη καθηγήτριά του (εκκρεμεί το ΦΕΚ),
3) ενώ ήδη βρίσκεται σε διαδικασία προκήρυξης μία ακόμα θέση.
Δηλαδή, με την πρώτη δυνατότητα που δόθηκε στην κυβέρνηση, φρόντισε αμέσως να καλύψει ανάγκες ΚΑΙ στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση, ΚΑΙ στο Τμήμα της Άμφισσας.
Και εδώ γεννάται το ερώτημα: όταν τα χρήματα ήταν «άφθονα» επί ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, γιατί δεν φρόντισαν εδώ και 15 χρόνια να προκηρύξουν τις αναγκαίες θέσεις μόνιμων καθηγητών για το ΤΕΙ της Άμφισσας;
Γιατί, εκτός από τις αρχικές 5 μόνιμες θέσεις (το έτος 2000-2002), ΔΕΝ μπόρεσαν να διεκδικήσουν ΟΥΤΕ ΜΙΑ ΘΕΣΗ μόνιμου προσωπικού για την Άμφισσα;
Πώς αυτοί δεν τα κατάφεραν και ο ΣΥΡΙΖΑ, παρά τα τόσα προβλήματα, τα καταφέρνει;
Ο ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν τα καταφέρνει. Με τις πολιτικές του αναδεικνύει τις κοινωνικές ανάγκες και αυτές προσπαθεί να ικανοποιήσει.
Στο θέμα του ΤΕΙ στην Άμφισσα, έμπρακτα (και όχι στα λόγια) διέθεσε 5 θέσεις ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ για πρώτη φορά μετά από σχεδόν 15 χρόνια.
Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΦΩΚΙΔΑΣ