Κωστοπαναγιώτου: Ποσοστό εσόδων από τα εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων να αποδίδονται στο Δήμους

Ποσοστό εσόδων από τα εισιτήρια αρχαιολογικών χώρων να αποδίδονται στο Δήμο ζητά με ερώτηση και ο βουλευτής Φωκίδας Ηλ. Κωστοπαναγιώτου

Την απόδοση ποσοστού από τις εισπράξεις στα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων ως ανταποδοτικό έσοδο για τους οικείους ΟΤΑ, ζητούν με ερώτηση τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – μεταξύ αυτών και ο βουλευτής Φωκίδας, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου.

Οι βουλευτές στην ερώτησή τους αναφέρουν ότι η ανάδειξη των εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων, η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους και η προστασία του φυσικού περιβάλλοντος που τους φιλοξενεί «δεν αποτελούν μόνο ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά είναι και άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό».

«Στο πλαίσιο της προσπάθειας για την προστασία και αξιοποίηση του ανεπανάληπτου αυτού πλούτου της Χώρας μας, καίριος είναι ο ρόλος των πρωτοβάθμιων ΟΤΑ οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα για την επιμέλεια, συντήρηση, καθαριότητα, οδοποιία και την εν συνόλω διατήρηση και βελτίωση των αρχαιολογικών χώρων που φιλοξενούνται στα διοικητικά τους όρια», προσθέτουν.

Παράλληλα, οι βουλευτές προτείνουν ποσοστό εσόδων από την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων που εισπράττονται από το Υπουργείο Πολιτισμού να αποδίδονται στους οικείους πρωτοβάθμιους ΟΤΑ. Ειδικότερα, ζητούν τα ποσά αυτά να αξιοποιούνται «πάντα κατόπιν μελετών και εγκρίσεως από τις Τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εκτελούνται εργασίες για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου των αρχαιολογικών χώρων, τη βελτίωση των οδών πρόσβασης σε αυτούς και διαμορφώσεις αυτών με υλικά συνάδοντα προς τον χαρακτήρα τους».

«Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο ντόπιος πληθυσμός έχει, λόγω τοπικότητας, την ιδιαίτερη αγάπη, τη συναίσθηση της ευθύνης και την ηθική υποχρέωση να βλέπει βελτιουμένους και εξωραϊσμένους τους χώρους αυτούς. Επιπροσθέτως αρχαιολογικοί χώροι (όπως των Δελφών) δέχονται επισκέπτες από όλη την υφήλιο με υψηλά αισθητικά και περιβαλλοντικά κριτήρια οι οποίοι σταθμίζουν και αξιολογούν αυστηρά την ποιοτική εικόνα του περιβάλλοντος και των όμορων χώρων των αρχαιολογικών μνημείων», συμπληρώνουν.

Η ερώτηση καταλήγει τονίζοντας ότι είναι «απολύτως λογικό, νόμιμο και αιτιολογημένο το αίτημα της απόδοσης ποσοστού επί των εισπράξεων των εισιτηρίων στους εκτός αστικής ζώνης αρχαιολογικών χώρων, ως ανταποδοτικό τέλος υπέρ των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης», ενώ ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί εάν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε η συγκεκριμένη πρόταση να γίνει πράξη.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Προς τους κ.κ. Υπουργούς:

– Εσωτερικών

– Πολιτισμού & Αθλητισμού

ΘΕΜΑ: «Απόδοση ποσοστού από τα εισιτήρια των αρχαιολογικών χώρων ως ανταποδοτικό έσοδο των οικείων πρωτοβάθμιων Ο.Τ.Α.»

Η ανάδειξη των εμβληματικών αρχαιολογικών χώρων μας, η εύρυθμη και απρόσκοπτη λειτουργία τους και η προστασία του μοναδικού φυσικού περιβάλλοντος που τους φιλοξενεί δεν αποτελούν μόνο ζήτημα πολιτισμού και κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά είναι και άρρηκτα συνδεδεμένες με την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας και την αύξηση των εσόδων από τον τουρισμό.

Στο πλαίσιο της συνεχούς προσπάθειας για την προστασία και αξιοποίηση του ανεπανάληπτου αυτού πλούτου της Χώρας μας, καίριος είναι ο ρόλος των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης οι οποίοι έχουν την αρμοδιότητα για την επιμέλεια, συντήρηση, καθαριότητα, οδοποιία και την εν συνόλω διατήρηση και βελτίωση των αρχαιολογικών χώρων που φιλοξενούνται στα διοικητικά τους όρια.

Επειδή τα έσοδα από την επισκεψιμότητα των αρχαιολογικών χώρων που εισπράττονται από το Υπουργείο Πολιτισμού μέσω του Ταμείου Αρχαιολογικών Πόρων είναι σημαντικά, δεδομένου δε του ανταποδοτικού χαρακτήρα τους, προτείνεται να αποδίδεται στους οικείους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης ποσοστό από τις εισπράξεις των εισιτηρίων των αρχαιολογικών χώρων που ευρίσκονται εκτός των αστικών ζωνών αυτών (των πρωτοβάθμιων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης).

Ειδικότερα, τα ποσά αυτά θα αξιοποιούνται, πάντα κατόπιν μελετών και εγκρίσεως από τις Τοπικές Εφορείες Αρχαιοτήτων, προκειμένου να εκτελούνται εργασίες για τον καθαρισμό και ευπρεπισμό του περιβάλλοντος χώρου των αρχαιολογικών χώρων, τη βελτίωση των οδών πρόσβασης σε αυτούς και συγκεκριμένα με διανοίξεις ή διαπλατύνσεις και διαμορφώσεις αυτών με υλικά συνάδοντα προς τον χαρακτήρα τους.

Οι τοπικές κοινωνίες και οι Δήμοι έχουν ανάγκη της οικονομικής αυτής ενίσχυσης διότι, παρ’ ότι ουδείς πρέπει και μπορεί να οικειοποιείται την επιμέλεια, μέριμνα και φροντίδα των τοπικών αρχαιολογικών χώρων, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι ο ντόπιος πληθυσμός έχει, λόγω τοπικότητας, την ιδιαίτερη αγάπη, τη συναίσθηση της ευθύνης και την ηθική υποχρέωση να βλέπει βελτιουμένους και εξωραϊσμένους τους χώρους αυτούς. Και οι περιοχές αστικές και μη, δομημένες και μη, όμορες ή και προσεγγίζουσες στους αρχαιολογικούς χώρους, είναι απαραίτητο να είναι φροντισμένες και προσεγμένες και συνεπώς απαιτούν συνεχή βελτιωτικά έργα.

Εξάλλου, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε πολλές περιοχές της Χώρας μας οι αρχαιολογικοί χώροι δέχονται επισκέπτες από όλη την υφήλιο με υψηλά αισθητικά και περιβαλλοντικά κριτήρια οι οποίοι σταθμίζουν και αξιολογούν αυστηρά την ποιοτική εικόνα του περιβάλλοντος και των όμορων χώρων των αρχαιολογικών μνημείων.

Είναι, συνεπώς, απολύτως λογικό, νόμιμο και αιτιολογημένο το αίτημα της απόδοσης του ως άνω ποσοστού επί των εισπράξεων των εισιτηρίων στους εκτός αστικής ζώνης αρχαιολογικών χώρων, ως ανταποδοτικό τέλος υπέρ των οικείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Με βάση τα παραπάνω, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

Εάν προτίθενται να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να αποδίδεται στους Δήμους ποσοστό από τις εισπράξεις των εισιτήριων που εκδίδονται στους οργανωμένους αρχαιολογικούς χώρους, με σκοπό τη βελτίωση και τον εξωραϊσμό τους και την φροντίδα του περιβάλλοντος αυτούς χώρου.