1.100.000  ευρώ στους Δήμους της Φωκίδας για αγορά μηχανημάτων, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αναβάθμιση παιδικών χαρών.

Δ.Τ. Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας

1.100.000  ευρώ στους Δήμους της Φωκίδας για αγορά μηχανημάτων, συντήρηση σχολικών κτιρίων και αναβάθμιση παιδικών χαρών.

Μαζί με την  ενίσχυση ορεινών δήμων φτάνει το 1.800.000  ευρώ η έκτακτη χρηματοδότηση για τη Φωκίδα

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, με τρεις προσκλήσεις  συνολικού προϋπολογισμού 180 εκατ. ευρώ, ενεργοποίησε το Ειδικό Πρόγραμμα Ενίσχυσης Δήμων – «ΦιλόΔημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών.

Οι τρεις προσκλήσεις αναλύονται ως εξής:

Α. Μηχανήματα έργου (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 60 εκατ. ευρώ)

Οι δήμοι μπορούν να προμηθευτούν καινούργια ή μεταχειρισμένα μηχανήματα έργου, καθώς και εξαρτήματα  (π.χ. λεπίδες αποχιονισμού, βυτία πυρόσβεσης, αλατιέρες κ.λπ.).

Οι δήμοι της Φωκίδας επιχορηγούνται με 515.000 ευρώ συνολικά:

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ – 260.000 ευρώ

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ – 255.000 ευρώ

Β. Συντήρηση σχολικών κτηρίων (Προϋπολογισμός Πρόσκλησης 50 εκατ. ευρώ)

Με τη συγκεκριμένη πρόσκληση το Υπουργείο Εσωτερικών απαντά με επιπρόσθετη χρηματοδότηση στις διαρκώς αυξανόμενες ανάγκες των δήμων για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων, καθώς και των αύλειων χώρων τους.

Επισημαίνεται ότι οι δήμοι χρηματοδοτούνται με περίπου 20 εκατομμύρια ευρώ ετησίως για την επισκευή και συντήρηση των σχολικών κτιρίων τους. Η επιπρόσθετη χρηματοδότηση του Προγράμματος είναι υπερδιπλάσια της ετήσιας τακτικής και καταλήγει σε ένα συνολικό ποσό 70 εκατ. ευρώ για το 2018.

Οι δήμοι της Φωκίδας επιχορηγούνται με 144.800 ευρώ συνολικά:

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ – 115.500 ευρώ

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ – 29.300 ευρώ

Γ. Προμήθεια – τοποθέτηση εξοπλισμού για την αναβάθμιση στις παιδικές χαρές των δήμων  (Προϋπολογισμός έργου, 70 εκατ. ευρώ).

Όπως ανέφεραν και οι αιρετοί της Φωκίδας στον Γ.Γ. Υπουργείου Εσωτερικών Κ. Πουλάκη κατά την επίσκεψή του στην περιοχή μας, οι Δήμοι δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στην πιστοποίηση των παιδικών χαρών. Έτσι το Υπουργείο χρηματοδοτεί την προμήθεια και τοποθέτηση εξοπλισμού, ασφαλούς δαπέδου και κατάλληλου φωτισμού στις παιδικές χαρές.

Οι δήμοι της Φωκίδας επιχορηγούνται με 418.000 ευρώ συνολικά:

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΦΩΝ – 204.000

ΔΗΜΟΣ ΔΩΡΙΔΟΣ – 214.000

Όπως ορίζουν οι σχετικές προσκλήσεις, οι Δήμοι θα πρέπει να υποβάλλουν τα αιτήματα ένταξης συνοδευόμενα και από το συμπληρωμένο Τεχνικό Δελτίο Έργου σε συγκεκριμένες προθεσμίες.

Με τα συγκεκριμένα χρηματοδοτικά εργαλεία δημιουργείται η δυνατότητα για τους Δήμους να αξιοποιήσουν πολύτιμους πόρους που δεν θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό τους καλύπτοντας ταυτόχρονα υπαρκτές ανάγκες. Η συγκεκριμένη δράση αποτελεί ένα μόνο κομμάτι της συνολικής προσπάθειας για την ενδυνάμωση των φορέων της τοπικής αυτοδιοίκησης και την ενίσχυση αυτονομίας τους.

Υπενθυμίζουμε ότι, τον Αύγουστο του 2017,στα πλαίσια της στήριξης των μικρών ορεινών και νησιωτικών δήμων, με απόφαση και πάλι του Υπουργείου Οικονομικών, διατέθηκε ενίσχυση 421.500 ευρώ για τον Δήμο Δελφών και 310.000 για τον Δήμο Δωρίδας.

Ο κοινωνικός και αναπτυξιακός χαρακτήρας των ΟΤΑ είναι σήμερα περισσότερο αναγκαίος από ποτέ και η κυβέρνηση αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τους δώσει τα εφόδια για να ανταποκριθούν σε αυτό το ρόλο.

Άμφισσα, 19/3/2018

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Φωκίδας