Εκδήλωση Μνήμης για τη Μάχη στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής

Εκδήλωση Μνήμης για τους 33 πεσόντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, στις 5 Ιανουαρίου 1944, στην Αγία Τριάδα Καλοσκοπής, πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 28 Μαΐου από την τοπική κοινότητα Καλοσκοπής και τον Δήμο Δελφών.

Η εκδήλωση ξεκίνησε όπως κάθε χρόνο με λειτουργία στο εκκλησάκι της Αγίας Τριάδος, συνεχίστηκε με προσκλητήριο των πεσόντων και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Ηρώων. Κατάθεση στεφάνου πραγματοποίησαν οι τοπικές αρχές, ο Βουλευτής Φωκίδας, Ηλίας Κωστοπαναγιώτου καθώς και συγγενείς των θυμάτων.

Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η παρουσία των οικογενειών των θυμάτων όπως η οικογένεια του Μιχαήλ Κουτλάκη (ή Νησιώτη) από την Κάσο. Επί 43 χρόνια η οικογένεια του τον θεωρούσε αγνοούμενο μέχρι που ένα τυχαίο γεγονός την οδήγησε στην Καλοσκοπή όπου βρίσκεται θαμμένος ο Δωδεκανήσιος ήρωας. Εκ μέρους την οικογένειας κατέθεσε στεφάνι ο αδερφός του, Γιώργος Κουτλάκης. Στεφάνι κατέθεσε και η κα Αθανασία Κόλλια Σεραφειμοπούλου, θυγατέρα του ήρωα Νικόλαου Κόλλια από την Καλοσκοπή καθώς επίσης και ο Νικηφόρος Ζούγρος, γιος του Παναγιώτη Ζούγρου.

Ο πρόεδρος ΤΚ Μαυρολιθαρίου, Χρήστος Χαλέτσος, διάβασε το μήνυμα που έστειλε ο  Δημήτρης Μώκος (102 ετών) αδελφός του επικεφαλής του λόχου Χαρ. Μώκου (Καλλία)

Χρόνια πολλά για τη σημερινή εορτή. 
Χαιρετίζω την σημερινή εκδήλωση στη μνήμη των παιδιών που έπεσαν για τη λευτεριά και την πατρίδα μας.
Για εμάς δεν είστε ξεχασμένοι. Πάντα σας θυμόμαστε. Είστε οι ήρωες οι ξακουσμένοι, οι τιμημένοι, οι δοξασμένοι. Για όλους εσάς, όλοι οι Έλληνες, όπου βρεθούν αναφωνούν “Αιωνία η μνήμη σας”.
Εμείς εδώ βροντοφωνούμε και φωνάζουμε “ΑΘΑΝΑΤΟΙ,ΑΘΑΝΑΤΟΙ,ΑΘΑΝΑΤΟΙ”.

Οι οικογένειες των Πεσόντων – Φωτογραφίες: Ν. Φωτακόπουλος