Κωστοπαναγιώτου: εκδήλωση μνήμης και τιμής στη Στρώμη υπό την αιγίδα της Βουλής

Υπό την αιγίδα της Βουλής έγινε η εκδήλωση στη Στρώμη με την παρουσία του αντιπροέδρου Γ. Βαρεμένου

Την Κυριακή 1 Ιουλίου 2018 έγινε στη Στρώμη η εκδήλωση μνήμης και τιμής στη σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης όπου παραβρέθηκε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γ. Βαρεμένος ως εκπρόσωπος της Βουλής των Ελλήνων.

Για πρώτη φορά φέτος η εκδήλωση έγινε υπό την Αιγίδα της Βουλής των Ελλήνων μετά από αίτημα του Βουλευτή Φωκίδας Ηλ. Κωστοπαναγιώτου προς τον πρόεδρο της Βουλής Ν. Βούτση.

Μετά την κατάθεση στεφάνων στη Σπηλιά της Εθνικής Αντίστασης ακολούθησαν οι χαιρετισμοί στην πλατεία της Στρώμης από τον αντιπρόεδρο της Βουλής Γ. Βαρεμένο, τον Βουλευτή Φωκίδας Ηλ. Κωστοπαναγιώτου, τον Δήμαρχο Δελφών Αθ. Παναγιωτόπουλο και τον Δήμαρχο Λαμιέων Ν. Σταυρογιάννη και βέβαια την έχουσα την ευθύνη της διοργάνωσης και αντιδήμαρχο Καλλιέων Μαίρη Ανδρεοπούλου.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Γιώργος Βαρεμένος στον σύντομο χαιρετισμό του, αφού τόνισε τη σημασία του αγώνα των απλών κατοίκων της περιοχής μας, μίλησε για τις πρωτοβουλίες που έχει πάρει η Βουλή των Ελλήνων με σκοπό την διατήρηση και ανάδειξη της ιστορικής μνήμης.

Ο βουλευτής Ηλ. Κωστοπαναγιώτου εν συνεχεία στη σύντομη αλλά μεστή ομιλία του επεσήμανε την συμβολή των κατοίκων στην επιχείρηση της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοπόταμου, κάνοντας αναφορά στο βιβλίο του Εντι Μάγιερς ο οποίος εκφράζει την ευγνωμοσύνη του «στους απλούς ανθρώπους των βουνών». Τέλος τόνισε ότι η ανάδειξη του ενωμένου αγώνα ενάντια στον φασισμό έχει ιδιαίτερη σημασία σήμερα που ο φασισμός κάνει πάλι την εμφάνισή του.

Ο επόμενος στόχος είναι το μονοπάτι της Εθνικής Αντίστασης, από την Σπηλιά της Στρώμης μέχρι την Γέφυρα στον Γοργοπόταμο που πρέπει να αναδειχθεί για να ταυτιστεί ιστορικά με την διαδρομή προς την σημαντικότερη νίκη της Ελλάδας απέναντι στις δυνάμεις του άξονα κατά τον Β παγκόσμιο πόλεμο. Ο αν. Υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος έχει δεσμευτεί ότι μόλις ολοκληρωθεί η μελέτη από την Περιφέρεια θα χρηματοδοτήσει το έργο για την κατασκευή και ανάδειξη του μονοπατιού.

Η ιστορική διαδρομή των δώδεκα Άγγλων Αξιωματικών και των Αντάρτικων σωμάτων του ΕΛΑΣ του Άρη και του ΕΔΕΣ του Ζέρβα από την Στρώμη στο Μαυρολιθάρι, την Καστριώτισσα και από εκεί μέχρι την γέφυρα του τρένου στον Γοργοπόταμο, αποτελεί μια συναρπαστική ψηλάφηση της σύγχρονης ιστορίας σε μια φύση απαράμιλλης ομορφιάς στην καρδιά της Ελλάδας.

Ας ελπίσουμε το έργο να έχει ολοκληρωθεί στην επόμενη εκδήλωση του 2019.