Τμήμα Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Η επιλογή Πλεύρη σηματοδοτεί την άλωση του ΕΣΥ

Ανακοίνωση για την είσοδο ιδιωτών στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας

Δεν πέρασε μια μέρα από την ανάληψη των καθηκόντων του στο Υπουργείο Υγείας ο Θάνος Πλεύρης και από το στάδιο της «ενημέρωσης» έφτασε άρδην στη νομοθέτηση. Χθες, σε άσχετο νομοσχέδιο του Υπουργείου Μετανάστευσης, κατατέθηκε στη Βουλή τροπολογία με την οποία εκχωρείται το σύνολο σχεδόν των δραστηριοτήτων των νοσοκομείων σε ιδιωτικά συμφέροντα. Σύμφωνα με την τροπολογία, οι διοικήσεις των δομών υγείας και φορέων θα μπορούν να συνάψουν συμβάσεις, με απευθείας αναθέσεις και χωρίς έλεγχο, προκειμένου να καλύψουν τα κενά που θα δημιουργηθούν από τις αναστολές των υγειονομικών, στις διοικητικές, τεχνικές και υποστηρικτικές υπηρεσίες, στον εργαστηριακό τομέα και στο ΕΚΑΒ.

Γίνεται αντιληπτό ότι η στοχοποίηση και η αναστολή εργασίας και μισθού ενός μικρού ποσοστού μη εμβολιασμένων υγειονομικών δεν ήταν για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας, αλλά αποτελεί πρόσχημα εκχώρησης υπηρεσιών των δημόσιων δομών υγείας σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας και διασπάθισης δημόσιου χρήματος. Επίσης, η επιλογή του Θάνου Πλεύρη στο τιμόνι του Υπουργείου σηματοδοτεί την άλωση του ΕΣΥ. Άλλωστε, ο κύριος Πλεύρης δεν είναι γνωστός μόνο για τις ακροδεξιές του πεποιθήσεις, είναι παλιός γνώριμος και στους κύκλους του υπουργείου καθώς υπήρξε σύμβουλος και υποστηρικτής της πιο ακραίας νεοφιλελεύθερης ατζέντας.

Το τμήμα υγείας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ στηρίζει την καθολικότητα στον εμβολιασμό ως πράξη κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης, αλλά και ως αποτέλεσμα πειθούς και συναίνεσης. Τάσσεται κατά της υποχρεωτικότητας και προκρίνει λύσεις όπως,ο τακτικός έλεγχος των ανεμβολίαστων υγειονομικών με μοριακά ή rapid τεστ και μετακινήσεις σε χώρους που δεν υπάρχει επαφή με ασθενείς Διεκδικεί την απόσυρση του αυταρχικού και επαχθούς μέτρου της αναστολής και την απόσυρση της τροπολογίας που φέρνει τους ιδιώτες στις δημόσιες δομές υγείας.

Απέναντι, στα νεοφιλελεύθερα σχέδιά τους θα βρουν σύσσωμο το δημοκρατικό κόσμο και τους εργαζόμενους στο δημόσιο σύστημα υγείας. Η σύγκρουση με διακύβευμα τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα της υγείας και της εργασίας θα είναι σκληρή αλλά, θα την κερδίσουμε.