Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συγκρατηθεί από μια δημόσια ΔΕΗ και από μια αποφασισμένη προς τούτο κυβέρνηση

Η αιφνιδιαστική απόφαση του ΔΣ της ΔΕΗ για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Η αιφνιδιαστική απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ για αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου ανοίγει την κερκόπορτα απώλειας της πλειοψηφίας του Δημοσίου. Η κοινή ανακοίνωση του Υπερταμείου και του ΤΑΙΠΕΔ, των βασικών μετόχων της ΔΕΗ, με ποσοστό 34% και 17%, δεν αφήνει κανένα περιθώριο για παρερμηνείες. Η πρόθεσή τους είναι σαφής. Η «διερεύνηση» μείωσης της συμμετοχής τους, σε μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ, αποδεικνύει ξεκάθαρα ότι το σχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι η ιδιωτικοποίηση και της ΔΕΗ.

Ενώ εντείνεται η ενεργειακή κρίση, ενώ οι τιμές ηλεκτρισμού είναι στα ύψη και ενώ όλοι οι καταναλωτές, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, βιώνουν τις καταστροφικές επιπτώσεις της πολιτικής της ΝΔ στην ενέργεια, ο κ. Μητσοτάκης επιλέγει η ελληνική πολιτεία να χάσει τον έλεγχο σε ακόμη έναν ενεργειακό φορέα, τον πυλώνα του ενεργειακού μας συστήματος, στη ΔΕΗ. Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική κοινωνία και οικονομία μένουν απροστάτευτες εν μέσω μάλιστα κρίσης. Η συμμετοχή θεσμικών επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔΕΗ είναι απλή δικαιολογία και προκάλυμμα του σχεδίου τους.

Το σχέδιο της κυβέρνησης ΝΔ είναι και ήταν από την αρχή της θητείας της να τα ξεπουλήσει όλα. Λίγες μόλις μέρες από το ξεπούλημα ολόκληρου του ποσοστού του δημοσίου στο Δίκτυο φυσικού αερίου (ΔΕΠΑ Υποδομών) και το ξεπούλημα του 49% του Δικτύου Διανομής Ηλεκτρισμού (ΔΕΔΔΗΕ), τελικά η κυβέρνηση Μητσοτάκη προχωράει στον επόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την ίδια τη ΔΕΗ, η οποία, μέχρι σήμερα, ανήκει κατά πλειοψηφικό ποσοστό, στον ελληνικό λαό. Για το έγκλημα που συντελείται σήμερα όμως, με την προσπάθεια ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ μέσω της αύξησης του μετοχικού της κεφαλαίου, φέρει ακέραιη την ευθύνη η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Και μας προξενεί ιδιαίτερη εντύπωση ότι ο κ. Μητσοτάκης απέκρυψε αυτή την εξέλιξη από την πρόσφατη ομιλία του στη ΔΕΘ. Τι προσπάθησε αλήθεια να κρύψει; Ότι η απάντηση της κυβέρνησης στα νοικοκυριά και τους επαγγελματίες που βρίσκονται αντιμέτωποι με το κύμα ακρίβειας είναι το ξεπούλημα όλων των ενεργειακών φορέων της Ελλάδας και της περιουσίας όλων των Ελλήνων και των Ελληνίδων;

Υπήρξε εσωτερική πληροφόρηση στο Χρηματιστήριο σε σχέση με την απόφαση της κυβέρνησης για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ;

Χιλιάδες μικροεπενδυτές έχασαν τα χρήματά τους από κινήσεις στο Χρηματιστήριο με τη μετοχή της ΔΕΗ που είναι τουλάχιστον ύποπτες. Για εννιά μέρες, μετά την ανακοίνωση πώλησης του 49% της θυγατρικής της (ΔΕΔΔΗΕ) αντί να ανέβει η μετοχή της, όπως όλοι προεξοφλούσαν, βυθίστηκε από τα 10,5 στα 9,02 ευρώ στις 23 Σεπτεμβρίου, ημέρα που μετά το κλείσιμο του Χρηματιστηρίου ανακοινώθηκε η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου. Την ώρα δηλαδή που μικροεπενδυτές αγόραζαν μετοχές της ΔΕΗ, κάποιοι για ανεξήγητο λόγο ξεφορτώνονταν πακέτα μετοχών μέχρι να ανακοινωθεί η ΑΜΚ της Επιχείρησης. Δεδομένου ότι για την ΑΜΚ της ΔΕΗ γνώριζε μόνο η Διοίκησή της και ο κ. Μητσοτάκης με τους στενούς συνεργάτες του, περιμένουμε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που παρενέβη μόνο μετά την κατακραυγή, το αυτονόητο: Να ελέγξει μία προς μία όλες τις πράξεις πώλησης που έγιναν τις 9 αυτές μέρες και να ενημερώσει Αρχές και πολίτες ποιοι ήταν αυτοί που πουλούσαν μετοχές όταν όλοι προεξοφλούσαν άνοδο και από πού είχαν εσωτερική πληροφόρηση.

Η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να συγκρατηθεί από μια δημόσια ΔΕΗ και από μια αποφασισμένη προς τούτο κυβέρνηση

Με κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – και παρά τις μνημονιακές πιέσεις και τη χρεωκοπία – είχαμε καταφέρει να κρατήσουμε πλειοψηφικό ποσοστό και τον έλεγχο στο Δημόσιο στους ενεργειακούς φορείς (ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ Υποδομών). Ως εκ τούτου και της συναφούς πολιτικής μας για χαμηλό ενεργειακό κόστος, καταφέραμε ακόμη να μην αυξηθεί το ηλεκτρικό ρεύμα ούτε κατά ένα ευρώ αλλά να μειωθεί μεσοσταθμικά κατά 12% (σύμφωνα με στοιχεία τηςEUROSTAT). Παρά τη μεταφορά στο Υπερταμείο μετοχών της ΔΕΗ καταφέραμε να μην υλοποιηθεί το σχέδιο ιδιωτικοποίησης, για το οποίο πίεζαν οι θεσμοί και η τρόικα εσωτερικού, πράγμα που αν συνέβαινε δεν θα μας επέτρεπε να ακολουθήσει η ΔΕΗ μια πολιτική φιλική για τα νοικοκυριά και αναπτυξιακή για την οικονομία.

Αντίθετα, με κυβέρνηση Μητσοτάκη, είχαμε αυξήσεις στο ρεύμα από τους πρώτους κιόλας μήνες διακυβέρνησης, τον Σεπτέμβριο του 2019, 15-20%, που κόστισαν 500 εκατ. ευρώ στους καταναλωτές, εξανέμισαν τη μείωση ΦΠΑ για την ενέργεια που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ και οδήγησαν και σε χρεωκοπία το λογαριασμό για τις ΑΠΕ (ΕΛΑΠΕ) και σε χαράτσια, πετρέλαιο κίνησης κλπ. Το 2020, η ΔΕΗ ηγήθηκε σε φαινόμενα αισχροκέρδειας στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας (τον Απρίλιο του2020 πουλούσε 4πλασια από τη χονδρική) και σε παιχνίδια χειραγώγησης των τιμών στη συνέχεια με την εφαρμογή Target Model τον Νοέμβριο του 2020, όπως καταγγέλλει και η ελληνική βιομηχανία. Δηλαδή, η (διορισμένη από την κυβέρνηση) διοίκηση της ΔΕΗ και το ΥΠΕΝ φέρουν σοβαρότατες ευθύνες φέρει για την αύξηση τιμών χονδρεμπορίας και για την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ στην αγορά εξισορρόπησης μετά την έναρξη του Χρηματιστηρίου, επειδή έχουν αφήσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας χωρίς επαρκή έλεγχο και ρύθμιση, και η ΔΕΗ δεν λειτουργεί με κριτήριο το αναπτυξιακό και κοινωνικό όφελος, όπως συνέβαινε επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Η χωρίς σχέδιο, πρόχειρη και βίαιη απολιγνιτοποίηση, οδηγεί στην εξάρτηση της χώρας από ιδιωτικές μονάδες φυσικού αερίου, μειώνει την ενεργειακή ασφάλεια, δημιουργεί χιλιάδες ανέργους, ενώ εδώ και 2 χρόνια δεν υπάρχει ακόμα σχέδιο για τις λιγνιτικές περιοχές. Τέλος, τα δεκάδες golden boys της ΔΕΗ (εξαπλασιασμός διευθυντών ’19-’21) επιφύλαξαν χρυσές αμοιβές για τον εαυτό τους (6πλασια για τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο), αλλά αυξημένους λογαριασμούς για τα νοικοκυριά και την ελληνική επιχειρηματικότητα.

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Φωκίδας