Στις 15 Μαΐου τα μέλη ψηφίζουν για τον μετασχηματισμό και την πολιτική αλλαγή

Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αποτέλεσε, αναμφίβολα, μια πολιτική τομή. Η μαζικότητα, η αποφασιστικότητα, ο παλμός, αλλά και η διαφάνεια θορύβησαν τους πολιτικούς αντιπάλους, οι οποίοι είχαν ποντάρει σε μια αδιάφορη διοργάνωση.

Ήταν η απαρχή ενός πολιτικού άλματος, που πρέπει να ολοκληρωθεί. Στο συνέδριο δεν υπήρξαν νικητές και ηττημένοι. Νικήσαμε όλοι μαζί.

Στις 15 Μαΐου, οι νικητές θα είναι ακόμα περισσότεροι. Θα είναι όλες και όλοι οι συμμετέχουσες και συμμετέχοντες σε αυτή τη γιορτή της Δημοκρατίας.

Η συλλογική ηγεσία, πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή, εκλέγονται από τα μέλη.

Η ολοκλήρωση αυτού του άλματος είναι ακόμα πιο κρίσιμη στον αγώνα για την πολιτική αλλαγή και συμπυκνώνεται σε τρεις αυτονόητους στόχους:

Στη μαζική συμμετοχή στην κάλπη για την εκλογή του προέδρου.

Στην εκλογή Κεντρικής Επιτροπής με κριτήριο την αξιοσύνη, την προσφορά και την υλοποίηση των αποφάσεων του δημοκρατικού μας Συνεδρίου.

Στην επικύρωση των καταστατικών αλλαγών, που θεμελιώνουν ένα ανοιχτό κόμμα, μεταξύ των οποίων είναι η απευθείας εκλογή των νομαρχιακών επιτροπών από τα μέλη αλλά και η δυνατότητα ψηφιακής εγγραφής στο κόμμα.

Δημοκρατικοί πολίτες από το προοδευτικό Κέντρο, σοσιαλιστές, αριστεροί, ριζοσπάστες, με όλες τις θετικές παραδόσεις του αριστερού και προοδευτικού κινήματος στο μυαλό και στην καρδιά, θα σφραγίσουν την επικαιροποιημένη, ανανεωμένη ταυτότητα της σύγχρονης Αριστεράς.

Αυτή η μεγάλη συνάντηση, αυτή η κοινή πορεία, αυτή η στράτευση δεν είναι απλή πολιτική συγκόλληση. Είναι η ιστορικά αναγκαία συστράτευση στη βάση του αριστερού μας προγράμματος.

Δεν επιδιώκουμε την ενότητα και τη συμμετοχή για να συνεχίσουμε πάνω στα μνημονιακά απόνερα. Υλοποιούμε τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό μας για να γίνει πραγματικότητα μια μεγάλη προοδευτική στροφή.

Οι 5+1 κυβερνητικές μας δεσμεύσεις, όπως παρουσιάστηκαν από τον Αλέξη Τσίπρα, ανταποκρίνονται στα μεγάλα ζητούμενα της εποχής.

Η πρότασή μας είναι ξεκάθαρη. Στηρίζει την κοινωνία και είναι στον αντίποδα της πολιτικής Μητσοτάκη. Η κοινωνία άκουσε τις θέσεις μας, οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις καλούνται να τοποθετηθούν.

Το συνέδριο και η εκλογή της 15ης Μαΐου δίνουν το μήνυμα της πολιτικής αλλαγής.

Οι 5+1 κυβερνητικές δεσμεύσεις                                                              

Πρώτη βασική δέσμευσή μας: Στόχος, από τις πρώτες μέρες της προοδευτικής Κυβέρνησης, να καταγραφεί στα τιμολόγια του καταναλωτή μείωση τουλάχιστον κατά 50% των αυξήσεων που έχουν δει από την έναρξη του ράλι της ακρίβειας. Δεσμευόμαστε για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ. Δεσμευόμαστε για αποκατάσταση του «Δ» της ΔΕΗ και επαναφορά της εταιρείας σε στρατηγική υπεράσπισης της κοινής ωφέλειας και όχι της αύξησης των κερδών των μετόχων της. Δεσμευόμαστε να φορολογήσουμε τα υπερκέρδη στην ενέργεια, που μέχρι σήμερα τα υπολογίζουμε στο 1,5 δισ. ευρώ και να τα αποδώσουμε όλα στους καταναλωτές.                                                                                          

Δεύτερη βασική δέσμευση είναι η ανάκτηση της εργασίας: Δεσμευόμαστε όχι μόνο με την αύξηση του κατώτατου μισθού, αλλά και με την επαναφορά όλων των ρυθμίσεων που κατήργησε η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Για την αιτιολογημένη απόλυση, για το οκτάωρο, για τις συλλογικές συμβάσεις και την επαναφορά των διαπραγματεύσεων, για την επανίδρυση του ΣΕΠΕ, για τη θέσπιση αυστηρών κανόνων που θα βάζουν φραγμό στην ασυδοσία των απολύσεων, του ελαστικού ωραρίου και της μαύρης εργασίας. Αλλά και για τη σταδιακή εφαρμογή του 35άωρου χωρίς μείωση των αποδοχών.

Τρίτη βασική δέσμευση η στήριξη των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων και του Αγροτικού κόσμου: Δεσμευόμαστε για άμεση ρύθμιση των χρεών τους που δημιουργήθηκαν στη περίοδο της πανδημίας. Με διαγραφή μέρους της ονομαστικής τους αξίας και τουλάχιστον 120 δόσεις για το υπόλοιπο. Σε αυτή τη κατεύθυνση δεσμευόμαστε ταυτόχρονα για την ενεργοποίηση ισχυρών χρηματοδοτικών προγραμμάτων από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για μμε και αγρότες, και ιδιαίτερα για προγράμματα μικροπιστώσεων.                                                                                        

Τέταρτη βασική δέσμευση είναι η ενίσχυση του κοινωνικού κράτους: Ενίσχυση της υγειονομικής περίθαλψης για όλους με ένα Νέο ΕΣΥ, αλλά και των απόμαχων της εργασίας, των συνταξιούχων. Το νέο ΕΣΥ αποτελεί εμβληματική μας δέσμευση αλλά και υποχρέωση μετά τη δραματική εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα μας. Δεσμευόμαστε να πολλαπλασιάσουμε τις δομές πρωτοβάθμιας υγείας από τις 127 που λειτουργούν σήμερα στις 380 σε όλη τη χώρα. Σε ότι δε αφορά τους απόμαχους της εργασίας, τους εξαπατημένους από τον κο Μητσοτάκη συνταξιούχους, δεσμευόμαστε ότι το σχετικό κονδύλι που τους στέρησε η κυβέρνηση προκειμένου να καλύψει τη μαύρη τρύπα της ιδιωτικοποίησης της επικουρικής ασφάλισης, θα τους επιστραφεί, θεσπίζοντας ξανά τη 13η Σύνταξη.

Η πέμπτη βασική δέσμευση αφορά τη Νέα γενιά: Δεσμευόμαστε με ένα ολιστικό σχέδιο για τη Δημόσια Παιδεία που θα ενισχύσει τη πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, με τις αναγκαίες προσλήψεις δασκάλων και καθηγητών και θα απλοποιήσει τη δυνατότητα πρόσβασης στη τριτοβάθμια εκπαίδευση, θεσπίζοντας την ελεύθερη πρόσβαση σε όσα ΑΕΙ η ζήτηση και οι προσφερόμενες θέσεις το επιτρέπουν. Δεσμευόμαστε να ενισχύσουμε το δικαίωμα των νέων στη στέγη. Με ένα πρόγραμμα που θα εξασφαλίζει ισχυρή δημόσια στήριξη στα νέα ζευγάρια για τα πρώτα δύσκολα χρόνια. Με τη δημιουργία μιας τράπεζας στέγης και συνδυασμένες παρεμβάσεις ώστε να αποκτήσουμε σημαντικό απόθεμα κατοικιών προς διάθεση σε νέα ζευγάρια.

Αυτές είναι οι πέντε άμεσες βασικές δεσμεύσεις που θα νομοθετηθούν και θα αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς τις πρώτες 100 μέρες της προοδευτικής διακυβέρνησης.

Επίσης, μία μεσοπρόθεσμη δέσμευση που αφορά την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου της χώρας: Σήμερα, το σημαντικό διακύβευμα για τον Λαό μας είναι Σοσιαλισμός ή Βαρβαρότητα και σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανένας και καμιά.