Στήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Άμφισσα με μείωση θέσεων!

23/5/2022

Δελτίο Τύπου

Στήριξη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Άμφισσα με μείωση θέσεων

Το Υπουργείο Παιδείας κόβει την είσοδο στα ΑΕΙ σε χιλιάδες υποψηφίους και πάλι με μία κίνηση, από τα αποδυτήρια, πριν αρχίσει ο αγώνας. Ταυτόχρονα, στήνει την παγίδα της ανακατανομής των θέσεων εισακτέων, που αποτελεί άλλον έναν αθέατο κόφτη.

Ο συνολικός αριθμός εισακτέων στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην ΑΣΠΑΙΤΕ και στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, για το ακαδημαϊκό έτος 2022-2023, ανέρχεται σε 68.394, από 77.415 που ήταν την περσινή χρονιά.

Ο σχεδιασμός του Υπουργείου Παιδείας είναι να μειωθούν οι θέσεις των εισακτέων ως συνέπεια των δεκάδων τμημάτων που είχε σκοπό να συγχωνεύσει ή να καταργήσει. Μιλάμε για τα τμήματα τα οποία με την εφαρμογή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής είχαν αποψιλωθεί από εισακτέους, όπως αυτό στην Άμφισσα.

Ωστόσο, οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για αναδιάταξη του πανεπιστημιακού χάρτη συνάντησαν τις σταθερές αντιδράσεις της Συνόδου Πρυτάνεων, των συνδικαλιστικών οργάνων των πανεπιστημιακών και κυρίως τις αντιδράσεις των φοιτητών.

Έτσι, το επιτελείο του Υπουργείου Παιδείας αποφάσισε να δράσει το ίδιο και να προχωρήσει στο πρωτοφανές αυτό κόψιμο θέσεων εισακτέων. 

Ωστόσο, προχώρησε και σε μια άλλη πονηρή κίνηση. Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «θα μειώσουμε τους εισακτέους στα κεντρικά πανεπιστήμια και θα τους αυξήσουμε στα περιφερειακά»!!!

Θα κόψει δηλαδή θέσεις στα κεντρικά Πανεπιστήμια, εκεί που υπάρχει η μεγαλύτερη ζήτηση, καθώς εκεί κατοικοεδρεύει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. 

Φέτος, οι θέσεις εισαγωγής για το τμήμα Περιφερειακής και Οικονομικής Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών στην Άμφισσα, από 220 το 2021, γίνονται 100 για το 2022. Γιατί αυτή η αντίθεση για την Άμφισσα κύριε βουλευτά;

Η μείωση των θέσεων εισακτέων σε συνδυασμό με το υψηλό στη χώρα μας κόστος σπουδών για τους σπουδαστές εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας, εισάγει έντεχνα και από την πίσω πόρτα ένα κεντρικό δίλημμα: Να σπουδάσει το παιδί σε σχολή εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας με μεγάλο κόστος, ή να απευθυνθεί το παιδί στα κολέγια που το ΥΠΑΙΘ φρόντισε να έχει το πτυχίο τους τα ίδια εκπαιδευτικά και επαγγελματικά δικαιώματα.

Καθώς οι οικονομικές συνθήκες φέτος είναι ακόμα πιο επιβαρυμένες για περισσότερα στρώματα του πληθυσμού, αυξάνει την αγωνία και το άγχος χιλιάδων υποψηφίων όχι μόνο για το αν θα πετύχουν την είσοδό τους στο Πανεπιστήμιο, αλλά και για την περίπτωση να μην υπάρχει η δυνατότητα οικονομικής κάλυψης της φοίτησής τους.

Η οικονομική αδυναμία στήριξης των σπουδών τους γρήγορα θα τους αναγκάσει να τις παρατήσουν, αυξάνοντας έτσι το ποσοστό των λεγόμενων «μη ενεργών φοιτητών»,           που είναι και ένα κριτήριο για συγχωνεύσεις ή καταργήσεις τμημάτων.  Αυτό που εντέχνως σχεδιάζουν να κάνουν και με το εναπομείναν τμήμα της Άμφισσας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Φωκίδας καταγγέλλει την αδράνεια – αδιαφορία του βουλευτή, αλλά και  τη μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας, στην εφαρμογή μιας ταξικής πολιτικής που αντιστρατεύεται τη λογική, την ηθική και το αναφαίρετο δικαίωμα στη  μόρφωση.

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. Φωκίδας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.