Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, να διασφαλιστεί η συνέχεια του «Βοήθεια στο Σπίτι»

17/10/2022

Δελτίο Τύπου

Δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, να διασφαλιστεί η συνέχεια του «Βοήθεια στο Σπίτι»

Εκατοντάδες συμπολίτες μας εργάζονται συνεχώς και αδιαλείπτως επί σειρά ετών στο Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι». Πάγιο αίτημά τους, ήταν η διασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος και των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων οι οποίοι βρίσκονταν μονίμως σε ένα καθεστώς ανασφάλειας και εργασιακής ομηρίας.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, με υψηλό αίσθημα κοινωνικής ευθύνης απέναντι στους ωφελούμενους από το πρόγραμμα συμπολίτες μας, αλλά και με ειλικρινή μέριμνα για την αποκατάσταση των μακροχρόνια εργαζομένων του προγράμματος, προχώρησε στη σύσταση μόνιμων θέσεων για το πρόγραμμα, νομοθετώντας ταυτόχρονα αυξημένη μοριοδότηση της εργασιακής εμπειρίας.

Οι σχετικές νομοθετικές προβλέψεις προήλθαν κατόπιν εκτενούς διαλόγου με τους εργαζόμενους, ενδελεχούς νομικής επεξεργασίας και έτυχαν της έγκρισης του ΑΣΕΠ, της καθ΄ ύλην αρμόδιας και συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανεξάρτητης Αρχής.

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. υιοθέτησε πλήρως τη σχετική νομοθετική πρόβλεψη και προχώρησε, έστω και με καθυστέρηση στην έκδοση της σχετικής προκήρυξης. Κι ενώ ήδη από τον Ιούλιο εκδόθηκαν οι σχετικοί πίνακες και αναμένονταν οι αποφάσεις διορισμού των επιτυχόντων, εμφανίστηκαν δημοσιεύματα περί έκδοσης απόφασης του ΣτΕ που κρίνει ως αντισυνταγματικό ένα τμήμα της σχετικής προκήρυξης.
Είναι προφανές ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι απολύτως σεβαστές και δεσμεύουν τη Διοίκηση, αλλά ταυτόχρονα, είναι προφανές ότι υπάρχει μία αναντίρρητη πραγματικότητα: Εκατοντάδες άνθρωποι εργάζονται επί σειρά ετών στο πρόγραμμα καλύπτοντας με βάση την κοινή διοικητική λογική πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Είναι επίσης γεγονός ότι η συνέχιση του προγράμματος είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία, ιδίως σε μια περίοδο που η κοινωνία μαστίζεται από έντονα κοινωνικά προβλήματα απόρροια της μακροχρόνιας οικονομικής κρίσης, της πανδημίας κλπ.

Θεωρούμε απολύτως αναγκαία την εξεύρεση της βέλτιστης νομικά και διοικητικά λύσης, ώστε και η συνταγματική νομιμότητα να διαφυλαχθεί αλλά ταυτόχρονα να διασφαλιστεί το εργασιακό μέλλον όλων των εργαζομένων που στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια την εύρυθμη λειτουργία του προγράμματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καλεί την κυβέρνηση να προβεί άμεσα σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την επίλυση του ζητήματος που έχει προκαλέσει εύλογη και έντονη ανησυχία στους εργαζόμενους. Να δεσμευτεί για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του προγράμματος και για τη διασφάλιση των εργαζομένων που στήριξαν το «Βοήθεια στο Σπίτι» επί σειρά ετών.

Γραφείο Τύπου Ν.Ε. Φωκίδας ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.