ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον σπουδαίο συγγραφέα, διανοούμενο και σύντροφο Βασίλη Βασιλικό, έναν άνθρωπο που το έργο του μετέφερε σε όλο τον κόσμο τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία

 

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού

Με θλίψη αποχαιρετούμε σήμερα τον σπουδαίο συγγραφέα, διανοούμενο και σύντροφο Βασίλη Βασιλικό, έναν άνθρωπο που το έργο του μετέφερε σε όλο τον κόσμο τους αγώνες του ελληνικού λαού για τη Δημοκρατία.

Μπορεί ο Βασίλης Βασιλικός να έγινε ευρέως γνωστός από το μυθιστορηματικό του χρονογράφημα «Ζ», ωστόσο το λογοτεχνικό του κληροδότημα αποτελείται από ένα ογκώδες και σημαντικό έργο.

Στο «Ζ» η δολοφονία του βουλευτή Γρηγόρη Λαμπράκη προσφέρει την κρίσιμη και γόνιμη ύλη για έναν μαχητικό αντιδικτατορικό λόγο, αλλά καθώς αυτή ζυμώνεται με τη λογοτεχνική μαγιά, αναδεικνύει το κλίμα της εποχής και τις αιτίες που οδήγησαν στη χούντα των συνταγματαρχών.

Τη χούντα ο Βασιλικός την πολέμησε με την ίδια ζέση, τόσο από τα ερτζιανά κύματα της «Ντόιτσε Βέλε» – από τη Γερμανία, όπου ζούσε εξόριστος από τη χούντα -όσο και με την αρθρογραφία του. Γνώρισε παγκόσμια αναγνώριση από τα πολυμεταφρασμένα βιβλία του, αλλά και από τη μεταφορά του «Ζ» στον κινηματογράφο, εν μέσω δικτατορίας, από τον Κώστα Γαβρά.

Πριν απ’ όλα ο Βασίλης Βασιλικός υπήρξε σημαντικός άνθρωπος των γραμμάτων, της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, ενεργός πολίτης, ακόμη και με τη σημαντική τηλεοπτική του δράση, διαδίδοντας το βιβλίο, μέσω της αγαπημένης εκπομπής του στην ΕΡΤ 3. Άλλωστε, πάντοτε μεριμνούσε για τη διάδοση του πολιτισμού εκτός Αθηνών, αφού η Καβάλα υπήρξε ο τόπος καταγωγής του και η Θεσσαλονίκη πόλη όπου έζησε και σπούδασε στα χρόνια της νεότητάς του.

Δεν θα πάψει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνδυασμού της πολιτικής δράσης με το λογοτεχνικό της ισοδύναμο, ακόμη κι όταν αυτό περνάει από τα δύσβατα μονοπάτια του έρωτα.

Το 2019, ο Βασίλης Βασιλικός έκανε τη μεγάλη τιμή στον ΣΥΡΙΖΑ να τεθεί επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας και να κοσμήσει τη Βουλή με την παρουσία του τα επόμενα χρόνια.

Απευθύνουμε τα θερμά συλλυπητήριά μας στους οικείους του. Καλό ταξίδι…

……………………………………………………………..

Συλλυπητήριο μήνυμα της Γραμματέα της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμαχία για τον θάνατο του Βασίλη Βασιλικού

Το στίγμα του Βασίλη Βασιλικού θα παραμείνει ανεξίτηλο

Μια μεγάλη απώλεια.

Ο Βασίλης Βασιλικός δεν ήταν μόνο ένας μεγάλος συγγραφέας. Ένας τεχνίτης της γραφής και πρωτοπόρος συγγραφικών τεχνικών.

Ήταν ο άνθρωπος που, διά της τέχνης, έκανε γνωστή σε όλη την οικουμένη, τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη, το σκοτάδι και τη βαρβαρότητα του παρακράτους της Δεξιάς.

Με το πλήθος των βιβλίων του, άνοιξε παράθυρα και κόσμους σε εκατομμύρια ανθρώπους, σε κάθε γωνιά του κόσμου.

Πάνω από όλα όμως, ήταν ένας άνθρωπος που έπαιρνε θέση. Στρατευμένος πάντα στην Αριστερά, στον προοδευτικό χώρο, στο πλευρό της κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων, κόσμησε και τίμησε το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, από το 2015 μέχρι το 2019. Με τον κοσμοπολιτισμό του, τις αστείρευτες γνώσεις του, το χιούμορ και το χαμόγελό του.

Δεν είναι υπερβολή να πω ότι, μαζί με τον Βασίλη Βασιλικό, κλείνει μια ολόκληρη εποχή. Το στίγμα του, όμως, θα παραμείνει ανεξίτηλο.

Ράνια Σβίγκου